Logosmall

Nooit meer te druk

  • Geplaatst op
  • Door Marielle Blokzijl
Nooit meer te druk

Wanneer heb je voor het laatst eens helemaal niets gedaan? Waarschijnlijk denk je meteen: maar daar heb ik helemaal geen tijd voor. En daar zit hem precies de kneep. Want zoals het boeddhistische gezegde luidt: ‘Mediteer twintig minuten per dag, behalve als je het te druk hebt. In dat geval: mediteer een uur’. Oftewel: je bent zo druk als jij je maakt. Met mediteren kun je juist tijd winnen omdat je veel helderder kunt denken. En met tien minuutjes per dag bereik je al resultaat! Dat past toch wel in elke agenda…?

Minder druk door mediteren

Waarom zou je jouw kostbare tijd opofferen aan nietsdoen? Wel, in feite levert mediteren juist tijd op. Door je geest tot rust te brengen, zie je de zaken veel helderder. Met een frisse geest heb je meer overzicht, waardoor je beter en sneller keuzes kunt maken. Je kunt veel beter hoofdzaken van bijzaken onderscheiden. Zo kun je dingen die ineens niet zo belangrijk blijken te zijn mooi van je to-do lijstje schrappen. Ook kun je dankzij je heldere geest veel beter vooruitkijken en problemen tackelen. In plaats van dat je steeds brandjes moet blussen, ben je alert genoeg om ze geheel te voorkomen. Bovendien krijg je van mediteren nieuwe energie en haal je de ‘verloren’ tijd gemakkelijk weer in.

Beginnen met mediteren

Misschien voelt mediteren wel als een grote stap en krijg je er visioenen bij van dromenvangers en hippie gewaden. Dat is toch helemaal niks voor jou? Beginnen met mediteren is echter heel makkelijk en het is voor iedereen weggelegd. Sterker nog, de advocaten, dokters en CEO’s van de wereld zijn juist de mensen die het meeste mediteren! Je kunt heel eenvoudig met mediteren beginnen door een meditatie-app te downloaden. Hiermee wordt je door verschillende meditaties begeleid met gesproken tekst, klanken en een timer. Daarmee wordt het een stuk makkelijker om elke dag je meditatie momentje te nemen!

Mediteren in je hangstoel

Mediteren kun je overal doen. Het liefst op een vertrouwde plek waar je rustig kunt zitten en niet wordt afgeleid. Een hangstoel is zo’n plek. Deze relaxte stoel associeer je al met ontspanning, dus je hebt meteen een paar punten voorsprong! Voor een korte meditatie kun je in je hangstoel kun gewoon met je voeten op de grond zitten of, als je zo flexibel bent, in de lotushouding. De hangstoel geeft voldoende ondersteuning om rechtop te kunnen zitten, maar je voelt je toch los van de grond. Dat maakt de hangstoel tot een ideale plek om je elke dag een minuut of tien in terug te trekken en te mediteren. Zo blijf je met een helder hoofd je agenda de baas en ben je nooit meer te druk!