Logosmall

Maak je tuin klaar voor het voorjaar!

  • Geplaatst op
  • Door Mariëlle Blokzijl
  • Geplaatst in hangstoel, tuin
Maak je tuin klaar voor het voorjaar!

De lente is aangebroken en stelt ons niet teleur: het zonnetje straalt aan een blauwe lucht. Kwetterende vogeltjes vliegen af en aan en je ziet de bloemknoppen bijna uit de takken spuiten. Het eerste lenteweekend is dan ook perfect om de tuin klaar te maken voor het voorjaar!

Het begin van de lente

Nu, eind maart, is de zowel astronomisch als meteorologisch begonnen. Helaas zegt dat lang niet alles over het weer. Want zoals het gezegde luidt: maart roert zijn staart. En omdat april doet wat hij wil, kunnen we in deze periode nog allerlei weertypes verwachten. Zo viel er een aantal jaren geleden zelfs sneeuw in het paasweekend! Toch mogen we ervan uitgaan dat de temperaturen zullen stijgen en de kans op vorst daalt tot het minimum. En dat is te zien. Krokusjes, narcissen en hyancinthen staan volop in bloei en de kersenbomen staan op het punt hun roze bloesem te tonen: hét teken dat de lente is begonnen!

 

Snoeien, planten, zaaien en maaien

In de winter was het uitzicht op de tuin misschien een beetje troosteloos, maar daar gaat nu snel verandering in komen. Help de natuur een handje en haal de snoeischaar maar tevoorschijn!

 

- Knip dode bloemen en takken van struiken en bomen

- Verwijder het nieuwe onkruid en dode, afgevallen bladeren in de grond

- Snoei dode takken de rozen, en knip nieuwe loten zo’n 15 tot 20 cm vanaf de grond. Zijn het kleine loten, knip dat maximaal 7,5 cm boven de grond.

- Struiken mag je 10 tot 15 cm snoeien vanaf de stam.

- Als je een gazon hebt, mag je die gaan bemesten.

- Is het gras al toe aan een maaibeurt? Ook dat kan, mits het gras droog is.

- Je kunt alvast zaadjes planten zodat je in de zomer van prachtige bloemen of lekker aardbeien uit eigen tuin kunt genieten. Doe dit in verband met de kou wel binnen, bijvoorbeeld in een bak op de vensterbank. Later kunnen de stekjes de tuin in.

- Kan je tuin nu alvast wat kleur gebruiken? Je kunt nog steeds bolletjes planten. En als je de krokussen, tulpen of hyacinten in de vaste grond plant, laat het groen dan zo lang mogelijk zitten. Zo krijgt het bolletje genoeg voedingsstoffen binnen om het volgende jaar weer volop te bloeien!

 

Terras en tegels

Grote kans dat je terras, vlonders en tuindecoratie tijdens de winter van een groene waas is voorzien. Niet zo fraai! Gelukkig wordt het weer nu een stuk minder vochtig. Maak daarom alles weer lekker fris en schoon:

 

- Het terras kun je het beste schoonspuiten met een hogedrukspuit

- Maak tuindecoratie schoon met een borstel en een sopje van groene zeep

- Tegen groene aanslag op tuinbeelden en tegels werkt natuurazijn prima

- Je houten tuinbankje, stoelen of tafel kunnen misschien wel een opknapper gebruiken. Met beits of een likje verf zien ze er weer uit als nieuw en hebben ze een beschermlaag gekregen!

 

Heb je de tuin voorjaarsklaar, dan is het tijd voor de ultieme finishing touch: je hangstoel. Eindelijk kan hij weer de tuin in! In je hangstoel kun je ultiem ontspannen na een dag hard werken en genieten van het resultaat, terwijl de warme voorjaarszon op je gezicht schijnt. Een perfecte start voor een nieuw en hopelijk lang hangstoel seizoen!

 

Genieten van de tuin in je hangstoel